Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σκουριές και Μετρό


Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δύο σοβαρά θέματα που λαμβάνουν χώρα στη βόρεια Ελλάδα (επένδυση σε μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και το θέμα της παραμονής ή όχι των αρχαίων ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης που κατασκευάζεται) έχει ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος κυρίως στα social media (Facebook και Twitter).

Διαβάζω απίστευτα φανατισμένες απόψεις που υποστηρίζουν είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά. Όσο πιο άσχετος είναι κάποιος με το θέμα (δεν έχει δηλαδή τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις) τόσο πιο φανατισμένος είναι.

Σε μια σοβαρή πολιτισμένη χώρα ο κόσμος θα έπρεπε να έχει εμπιστοσύνη στις ανεξάρτητες αρχές που έχει θεσπίσει η πολιτεία και είναι αρμόδιες να αποφανθούν για το ποιες είναι οι λύσεις που είναι οι καλύτερες για το δημόσιο συμφέρον. Στην Ελλάδα (που δεν είναι σοβαρή πολιτισμένη χώρα) προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τα παραπάνω. Οι ανεξάρτητες αυτές αρχές έχουν αποδειχτεί πολλές φορές όχι και τόσο ανεξάρτητες, οπότε είτε πάρουν τις σωστές αποφάσεις, είτε τις λάθος, κανείς δεν τους έχει εμπιστοσύνη. Πόσο μάλλον σε αυτή την περίοδο που ο κόσμος βομβαρδιζόμενος από κάθε λογής μπούρδα στο ίντερνετ και στην τηλεόραση δεν θέλει να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν.


Επειδή εγώ θέλω να ονειρεύομαι ότι ζω σε σοβαρή πολιτισμένη χώρα σκέφτομαι το εξής. Στη Χαλκιδική θέλω και να γίνει η επένδυση εξόρυξης χρυσού και να επιβαρυνθεί όσο λιγότερο γίνεται το περιβάλλον και να αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από αυτή την επένδυση.


Στο έργο του μετρό θέλω να κατασκευαστεί κανονικά και άμεσα ο σταθμός Βενιζέλου, να παραμείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο τους και να είναι επισκέψιμα μέσα στο σταθμό.

Γίνονται αυτά που θέλω; Δεν ξέρω, δεν είμαι αρμόδιος διότι δεν έχω τις γνώσεις. Αλλά αυτό που κυρίως θέλω και ονειρεύομαι είναι μια αρμόδια αρχή να πείσει κι εμένα αλλά και τους χιλιάδες φανατισμένους της κάθε άποψης ότι η λύση που θα επιλεγεί είναι η καλύτερη για το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό να γίνει άμεσα χωρίς χρονοτριβή, διότι και την επένδυση και το μετρό τα χρειαζόμαστε. 

Οπότε αν η επένδυση στις Σκουριές γίνει θα ξέρω ότι και το περιβάλλον προστατεύτηκε όσο ήταν δυνατό και το ελληνικό δημόσιο απεκόμισε τα μεγαλύτερα δυνατά ανταποδοτικά οφέλη. 

Και αν αποφασιστεί τελικά τα ευρήματα της Βενιζέλου να φύγουν από εκεί και να εκτεθούν σε άλλο μέρος θα ξέρω ότι εξαντλήθηκε κάθε τεχνική δυνατότητα ώστε να συνυπάρξουν αρχαία και σταθμός. 

Χρειάζεται απ' όλους καλύτερη θέληση, σοβαρότητα και ρεαλισμός. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου